Lokalvård främjar arbetsmiljön


Ingen trivs med en arbetsplats där dammråttor samlas i hörnen och fönstren är så fläckiga att det knappt går att se ut genom dem. Ju renare ett kontorslandskap, en reception, ett väntrum eller annan yta är, desto större blir den positiva effekten på både medarbetare och kunder. Genom att genomföra regelbunden lokalvård blir arbetsmiljön avsevärt bättre, och människor som vistas i en god miljö presterar i allmänhet bättre.

Vad ingår i lokalvård?

Lokalvård är en synonym för att städa, men att städa en arbetsplats innebär inte samma halvtimmes dammsugning och avtorkning av diskbänken som hemma. Lokalvårdaren är en vanlig syn på de flesta större arbetsplatser, och att städa stora lokaler som skolor eller stora kontorslandskap kräver en betydande arbetsinsats. En vanlig kontorsstädning innebär att alla golv dammsugs och moppas, tomma ytor såsom bänkar och hyllor torkas av, alla toaletter städas, sopor tas ut etcetera. Ibland kan det även behövas en storstädning, som lämnar arbetsplatsen skinande ren, där varje strömbrytare och stol blir rengjord. Andra situationer kräver bara en enstaka tjänst, som fönsterputsning.

Vilka arbetsplatser?

I princip alla arbetsplatser behöver städas på ett eller annat sätt. Om företaget bara har en eller ett par anställda sköts kanske städningen av personalen, men allt eftersom antalet kvadratmeter lokal ökar lönar det sig, i tid och pengar, att anlita hjälp. Även på arbetsplatser som byggarbetsplatser kan städning behövas, i bodar och dylikt.

Varför städa?

Förutom att lokalen blir fräschare och mer inbjudande för alla som ska vistas i den, finns en lång lista på fördelar med att regelbundet städa arbetsplatsen. Om spill inte torkas upp kan någon halka och skada sig, om papperskorgar inte töms ökar risken för brand, om golv inte dammsugs kan medarbetare och kunder få allergiska reaktioner. Dessutom följer den stora bonusen att människor blir mer samarbetsvilliga i en miljö där de trivs.