Ny till arbetsmarknaden? Lär känna dina rättigheter!

ergonomi-dator-sitta-halsa-arbete_397326649

Att vara ny till arbetsmarknaden är långt ifrån en dans på rosor, som anställd förväntas det mycket av dig och saken blir aldrig enklare genom att man måste veta saker som vilket fack du ska tillhöra och vilka försäkringar du bör ha och så vidare.

När det kommer till att börja på en ny arbetsplats så finns det två saker som är lite viktigare än andra. Det första är att ta reda på om företaget har en arbetsmiljöombudsman, denna person är viktig för att det är denna individ som representerar arbetarnas arbetsmiljöfrågor. På en industri kan det handla om säkerhet medans på ett kontor kan det vara bättre och mer ergonomiska möbler. Finns det ingen så är det ingen nackdel med att föra upp frågan om du kan själv bli ett arbetsmiljöombud. Om du inte vet vad du ska göra som ett arbetsmiljöombud så kan du läsa mer om det här.

Det andra du behöver ta reda på är vilket fack du behöver gå med, oftast brukar detta inte spela någon roll men det finns några fördelar med att gå med ett fackförbund som arbetar mycket med frågor om just ditt yrke. Exempelvis så vill en lastbilförare gå med Transport. Du kan enklast ta reda på vilket fackförbund som ditt företag har avtal med genom att fråga din chef.