Spännande lösningar och nya innovationer

sol-energi

I den värld vi lever idag så är det mycket som kommer att förändra med hjälp av den teknik vi besitter. Spännande lösningar och nya innovationer kommer säkerligen att överraska oss framöver också. Miljön är något som det forskas på och man försöker hitta nya tekniker och sätt att ta del av naturens resurser samtidigt som vi vill rädda så mycket som möjligt av vår miljö.

Sedan 2002 har företaget Parans varit med och utvecklat och försett oss med en innovation som är något utöver det vanliga, att förse lokaler med helt vanligt solljus genom fiberoptik. Det hela började med ett samarbete med Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg där man tog fram den första generationens Paranssystem. Genom fiberoptiska kablar så strömmar solljus i de rum de dras. På tak så monteras solfångare som likt en solros följer solens vandring, solens ljus förs vidare ner till de armaturer som monterats.

Stora fördelar med systemet är att det är utbyggbart och inga förluster sker på vägen till armaturerna. I lokaler med få eller inga fönster alls så är detta perfekt att montera in för att ändå få in dagsljus i lokalerna. Du får samma styrka på våning 30 som du får på våning 1, ingen förlust alls på vägen ner. Det kan passa i alla olika typer av lokaler, fastigheter offentliga eller privata. Det har ju skett en förändring med belysning i våra hem de senaste åren och kanske är det detta system som vi ska montera in i våra hus.