Starta ett företag

a-smiling-boutique-owner

Funderar du på att starta eget? Det svåraste är ofta inte att starta företaget utan att våga tro på sig själv och sätta igång.

Så här gör du för att övervinna några av de vanligaste rädslorna:

1. Tänk om jag misslyckas?

Det är lätt att få för sig att man inte kan, då många av oss har en inneboende rädsla för att misslyckas. Men titta på andra som har startat eget. De har inga fantastiska egenskaper utan är som du. Börja tänka på dig själv i rollen som egen företagare och visualisera hur du startar eget och lyckas. Våga prova och ge dig själv en belöning även om du inte lyckas fullt ut. Prova igen och håll fast vid din inre bild där du lyckas.

2. Jag kan inte prata inför folk/jag kan inte sälja

När du kommer till en ny roll, som att sälja, chefa eller vara företagare så är det enkelt att göra som du tror att andra förväntar sig att du ska göra. Men om du tar på dig en mask som du inte trivs med kommer du att prestera sämre och förlora de styrkor som gett dig framgång.

Gör inte om dig själv, bygg istället på dina goda egenskaper och förfina dem. Om det finns uppgifter utanför din kompetens, ta hjälp. Ofta gäller det exempelvis bokföring och årsbokslut, men det kan också vara andra delar i din verksamhet som du kan få både bättre och billigare gjort av någon annan. För de områden där du känner dig trygg och säker, som att tala inför andra, kan du utnyttja till att lära dig mer om till exempel försäljning och kundrelationer.

3. Konkurrensen är för svår

Om du bara är inriktad på att vinna över andra glömmer du lätt ditt viktigaste mål – kundens bästa. Se istället sina konkurrenter som dina kollegor och att ni alla arbetar för kundens bästa. I många fall är det bra att samarbeta med konkurrenterna, försök hitta ett sätt som båda vinner på, men framförallt är bra för dina kunder.