Stora företag i Sverige

swedish-flag-graph-svensk flagga-stapeldiagramVilka är de stora företagen i Sverige? Inom företagsvärlden sker ständiga förändringar och de bolag som var stora för 40-50 år sen är idag ofta uppköpta eller till och med borta.

Ändå är de företag vi ser på de stora svenska företagen 2015 gamla välkända företag som de flesta av oss känner till.

Sveriges största företag (2015)
  1. Volvo. Trots försäljningen till Kina är en stor delen av verksamheten kvar i Sverige och vårt gamla klassiska bilmärke fortsätter att skörda framgångar världen över.
  2. Ericsson har gått igenom flera svåra perioder och överlevt. Sedan mobiltelefonin avyttrades står företaget starkare än på länge.
  3. Vattenfall. Det tidigare statliga vattenkraftbolaget har nu satsningar även i andra energislag, så även de kritiserade brunkolskraftverken, som de nu försöker göra sig av med.
  4. H&M. Den svenska klädjätten finns idag över hela världen och har fortsatt fram gång med att sälja kläder till billiga priser.
  5. Skanska. Byggföretaget Skanska har en stabil verksamhet och är ständigt med i olika stora projekt.
  6. Electrolux har ett tryggt grepp om vitvarumarknaden, där även andra kända varumärken ingår som Zanussi, Volta. Elektro-Helios och AEG.
  7. TeliaSonera är resultatet av en fusion mellan statliga svenska Telia och finska Sonera. Trots mycket konkurrens inom telefoni är de fortfarande det ledande bolaget i landet.
  8. SCA. Skogs- och massaindustrin har varit en av de dominerande verksamheterna i landet i hundratals år och finns alltid med på topplistan.
  9. Volvo Cars. Även dotterbolaget har en så stark ekonomi och utveckling att de går in på topplistan.
  10. Scania. Sveriges andra stora fordontillverkare Scania, är sedan länge en av världens mest framstående lastbilstillverkare, ständigt i framkant avseende teknik, miljö och säkerhet.