Tjäna pengar på fastigheter

Fastighetsbranschen har gjort många rika eller ekonomiskt oberoende. Alla behöver någonstans att bo, därför finns det alltid en efterfrågan. Att investera i sin första fastighet kan kännas skrämmande men om du börjar rätt kan du snart ha en extra inkomst som kan växa till ett heltidsjobb!

Inte råd?

Många tror sig inte ha råd att investera i fastigheter och det är inte sant. Men det kanske gäller att börja smått och smutsa ned händerna. Du kan hitta mindre hyresfastigheter, stugbyar eller hus att hyra ut som inte kostar flera miljoner på grund av skicket. Det är viktigt att ha ett bra läge men även ute i de mindre bygderna behöver folk hyra en bostad, du behöver alltså inte börja i Malmö eller Stockholm för att få valuta för pengarna.

Dock kanske du behöver investera tid och en del pengar på att rusta upp fastigheten. Genom att starta en egen firma har du möjlighet att dra nytta av företagsavtal med materialleverantörer. Du kan köpa in saker exklusive moms och knyta kontakter med andra företag inom fastighetsbranschen.

När du renoverar kan du också ta ut en högre hyra tack vare höjd standard. Det minskar också risken att du behöver ha en stor buffert för renoveringar under de nästkommande 10 åren.

Låna och egna pengar

En del yrkar på att du faktiskt tjänar mer pengar om du använder mindre av dina egna. Andra skulle säga att pengarna du själv kan lägga behöver du inte betala tillbaka med ränta och säkrar därmed en högre inkomst varje år. Hur du än gör kommer du att behöva låna till ditt köp, handpenningen behöver du betala själv och hyreshus är generellt dyrare än villor inom samma område. Tror du helhjärtat på din idé (vilket du borde!) kan du välja att sälja ditt eget hem och skaffa ett billigare för att lösgöra pengar.

Lär dig att räkna på allt så du kan presentera en bra plan för banken. Du måste ställa inköpspris, drift, hyra och renovering bredvid varandra och vara säker på att du kan få avkastning på projektet.