Vikten av solljus på arbetsplatsen

Solljus är något vi människor behöver varje dag för att må bra. Detta är något många säkert har upplevt själva, men vi har även mängder med studier som visar på många hälsoproblem som kan uppstå när vi får för lite solljus. Därför är detta en sak som även måste tillgodoses under arbetstid.

Arbetsmiljöverket menar att dagsljus utgör grunden för lokalers belysning och är något alla företag bör tänka på hur de kan dra nytta av det. Men samtidigt ska ju inte solljuset vara bländande för de som arbetar där. Solljuset blir av ännu större vikt under vintern då många börjar arbeta innan solen gått upp och slutar efter solen gått ned igen.

Solljus något som piggar upp oss, då våra kroppar naturligt associerar solljus med en tid vi ska vara aktiva. Brist av solljus gör att vi i större utsträckning känner och trötta, och även om det går att motverka detta något med belysning rent allmänt finns det inget riktigt substitut för naturligt ljus.

Ett problem med detta på en arbetsplats kan ju då vara att somliga eller alla inte har fönster som faktiskt släpper in direkt solljus. Men detta är faktiskt något som går att lösa idag. Företaget Parans har utvecklat ett system som kan fånga upp solljus med mottagare och sprida det till vilket rum som helst i en byggnad, till och med källarvåningar.

Inte bara är detta ett sätt att belysa rum och korridorer, det är även ett sätt att hålla personalen i bättre hälsa och på bättre humör. Något som är av otroligt stort värde för vilket företag som helst.

Genom att se över och tillgodose allas behov av solljus på arbetsplatsen kommer man att få mer motiverad och  nöjd personal, något alla borde sträva efter i största möjliga utsträckning.